Ξύλινα Δάπεδα
Πώς να διαλέξω;

Το ξύλινο δάπεδο είναι ένα τελικό δομικό προϊόν ιδιαίτερα εμφανίσιμο, το οποίο έχει σημαντική αντοχή στη φθορά και την κακομεταχείριση και συνεισφέρει στην ασφάλεια και την άνεση των χρηστών. Κανένα άλλο υλικό δεν μπορεί να προσφέρει τη ζεστασιά, την ομορφιά και την αίγλη που δίνει στους χώρους το ξύλο. Ακόμη και η ιδιότητά που έχει ως φυσικό, βιολογικό υλικό να προσροφά και να απελευθερώνει υγρασία, η οποία θεωρείται μειονέκτημα διότι μεταβάλλει τις διαστάσεις του, βοηθά με τη διαδικασία αυτή στη δημιουργία ενός υπέροχου και υγιεινού εσωτερικού μικροκλίματος.

Η αντοχή ενός πατώματος σε γρατζούνισμα, υγρασία, ρύπους, προϊόντα καθαρισμού και άλλες καταπονήσεις, επηρεάζεται από το είδος του ξύλου, την ποιότητα, την τομή και την επιλογή της τελικής επικάλυψης. Για την επιλογή του καταλληλότερης σανίδας, εκτός από την εμφάνιση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη:

  • Το μέγεθος και ο τύπος της καθημερινής κυκλοφορίας πεζών
  • Η ύπαρξη τροχοφόρων επίπλων
  • Η έκθεση σε υγρασία και διακυμάνσεις στη σχετική υγρασία
  • Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και σε χημικές ουσίες
  • Ο προβλεπόμενος τύπος, η συχνότητα συντήρησης και η επίδρασή της στην εμφάνιση

Ένα ξύλινο δάπεδο είναι μια υψηλή απόδοση, με ένα μακράς διάρκειας φυσικό προϊόν, αλλά δεν είναι όλοι οι τύποι δαπέδων από ξύλο ή με βάση το ξύλο, κατάλληλοι για χρήση σε όλους τους χώρους.

Δρ Ιωάννης Μπαρμπούτης
Δασολόγος, ειδικευμένος στην Τεχνολογία των Προϊόντων Ξύλου και την Τυποποίηση, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ